Menu

Historie

Begin jaren zeventig (04-1974) besloten enkele muzikanten om de boerenkapel die daarvoor ook al eens bestond, een nieuw leven in te blazen. Toen nog onder het vaandel van A.M.D.G. zorgden deze muzikanten voor gezellige muziek in de regio. De muzikanten in boerenkielen en op klompen hadden nog maar een klein repertoire van enkele marsen en polka's. Als het boekje uit was begonnen we gewoon weer vooraan. Plezier en lekker muziek maken was onze drijfveer en voor een paar borrels zorgden voor de muzikale omlijsting.

Eind jaren negentig bestond de StilliWald Kapel uit Wehl al meer dan 25 jaar als blaaskapel en had veel bekendheid verworven zelfs buiten de regio. Het aantal leden was uitgegroeid naar 18 muzikanten. De boerenkielen waren inmiddels ingewisseld voor een nette outfit en ook de muziek werd enigszins aangepast.

Tijdens die periode zijn we enkele malen naar de studio EuroSound geweest voor muziekopnamen waarvan wij muziekcassettes, langspeelplaten en grote hoeveelheid CD's hebben verkocht. Tot 1992 zwaaide Rein Rosmüller (beter bekend als Toef) met de dirigeerstok maar tot aan vandaag is de muzikale leiding in handen van Theo Vonk. Als dank voor de inzet van Rein is het solistennummer "de Toefwals" voor hem op het lijf geschreven.

Na een korte stop zijn wij eind 1999 met een kleinere maar verantwoorde bezetting weer gestart. Inmiddels hebben we een geheel nieuw repertoire voor een gevarieerd eventueel avondvullend programma in elkaar gezet. De kapel telt inmiddels 10 personen die door aangepaste arrangementen geheel op elkaar zijn afgestemd. De bezetting bestaat uit trompetten, trombone, bariton, euphonium, accordeon, bas, drums en zang.

Vanaf deze periode is onze stijl van muziek steeds weer aangepast en uitgereidt met vlotte polka's en meerdere bekende sixties die lekker in het gehoor liggen bij ons publiek om de juiste stemming te brengen.

In 2014 bestond StilliWald 40 jaar. Enkele muzikanten zijn al lid sinds de oprichting. Het orkest heeft intussen een metamorfose doorgemaakt in zowel de muziekkeuze als uitstraling. Voor dit jubileum hebben de leden zich gepresenteerd in een nieuwe frisse outfit waarbij de outfit beter bij de muziekkeuze past.

Tijdens de corona-periode heeft ook ons orkest stilgelegen. Medio 2022 hebben wij de draad weer opgepakt maar zijn met een kleinere bezitting weer van start gegaan.

Op 16 juni 2022 is de oprichter van de StilliWald Kapel Wehl plotseling overleden. Wij zullen hem ontzettend gaan missen, maar hij blijft voor altijd in ons hart.

Wij zouden een boek kunnen schrijven over de verhalen en anekdotes die Toef ons in de afgelopen periode heeft verteld. Nog regelmatig, tijdens de repetities, passeren zijn uitspraken de revue.