Menu

StilliWald

StilliWald is een blaasorkest dat in 1974 is opgericht als boerenkapel met als naam StilliWald Kapel Wehl. Compleet met boerenkiel, klompen en pet. Kort daarna zijn er ook enkele dames toegetreden. De gezelligheid en het meedoen was onze belangrijkste drijfveer.

In 2014 bestond de StilliWald Kapel 40 jaar en werd het tijd om het imago van "kapel"  achter ons te laten. Het repertoire en de uitvoering ervan was inmiddels zo breed geworden dat de toevoeging kapel niet meer paste bij ons imago. Zoals ook de muziek was vernieuwd werd de naam en ook de outfit hierop aangepast en gingen we vanaf 2014 verder onder de naam StilliWald.

40 Jaar is een hele tijd. Daarom is de bezetting inmiddels vanwege leeftijd kleiner geworden. Vanaf 2022 beschikken wij over 8 prima muzikanten.

de naam

De naam Stilliwald is afkomstig van het stukje natuurgebied in het Wehlse bos. Rond 1830 kocht jonkheer Lodewijk van Nispen de Wehlse heide, liet de heide ontginnen én bouwde er het landhuis Stilliwald. Zo ontstonden de prachtige 'Stilliwaldsche bossen'. Wie op de landkaarten van toen kijkt zal de stopplaats Stilliwald opvallen (inderdaad met een i want vele schrijven ook stillewald of stille wald). Een halte, twee kilometer van Wehl, midden in het bos aan de spoorlijn Zevenaar-Winterswijk.

Klik hier voor meer informatie.

De familie van Laak kocht het landgoed en bouwde er een boerderij. De naam Stilliwald prijkt nog steeds op de voorgevel van de boerderij van de familie van Laak. Deze inmiddels authentieke naam hebben wij sinds de oprichting dus 'geleend' voor onze kapel.